The CNVC Office is closed Monday, November 12, 2018, for the US Veterans Day holiday.

CNVC does not endorse, approve, certify, or control these blog entries or comments and does not guarantee the accuracy, completeness, efficacy, timeliness, or correct sequencing of information in blogs.

Ongeduld

Ongeduld in communicatie kan allerlei achterliggende oorzaken hebben. Heb je wel eens als je iemand iets hoort zeggen en dat je vervolgens:

  • meteen een advies geeft
  • snel de situatie wilt fixen
  • het persoonlijk opvat, ook al gaat het niet over jou
  • onmiddelijk van binnen een oordeel velt over diegene
  • niet eens wacht met reageren totdat de ander is uitgesproken
  • snel beledigd bent

Geweldloze communicatie (zoals ontwikkeld door Marshall Rosenberg, zie cnvc.org) biedt bij deze situaties enkele concrete handvatten die je kan gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld kijken naar het waarom van dit gedrag. Stel dat je zaken snel persoonlijk opvat ook al gaat het bericht niet eens over jou - misschien komt dit door een gebrek aan (zelf)acceptatie? Stel dat je bang bent dat jouw tijd om te reageren niet komt - misschien heb je niet genoeg (zelf)vertrouwen? Of zou je meer gezien willen worden?

Realiseren welke behoefte niet is ingevuld, zou een eerste stap kunnen zijn. Samen met enkele andere concepten van geweldloze communicatie, kun je proberen wel het geduld te vinden, en ook vervolgens helderder communiceren en handelen zonder dat dit leidt tot onbegrip of conflict.

Voor meer informatie kun je bij ons geweldloze Communicatie trainingen volgen

No votes yet
Print

The Center for Nonviolent Communication
9301 Indian School Rd NE Suite 204
Albuquerque, NM 87112-2861 USA
Tel: +1.505.244.4041 | Fax: +1.505.247.0414 | US Only: 800 255 7696

NEW fundraising opportunity for US residents.