The CNVC Office is closed Monday, November 12, 2018, for the US Veterans Day holiday.

CNVC does not endorse, approve, certify, or control these blog entries or comments and does not guarantee the accuracy, completeness, efficacy, timeliness, or correct sequencing of information in blogs.

Ik moet

Hoeveel dingen denk je dat je moet doen? Je moet je kinderen van school ophalen. Je moet mooi zijn. Je moet goede cijfers halen op school. Je moet je best doen. Je moet niet zeuren. Je moet niet huilen. Je moet vriendelijk zijn. Hoeveel "moet"jes heb jij in je leven? Tel ze eens.

Verbindende Communicatie (ofwel geweldloze communicatie, ontwikkeld door Dr. Marshall Rosenberg) is naar mijn idee vrij helder over moeten. Namelijk niets moet. Geweldloze communicatie is een gedachtengoed waarbij je niets "wegstopt", dus, laat dat ge-"moet" er maar mooi zijn - laat het alleen niet de laatste stap in je denkpatroon zijn, maar juist de eerste.

Vervolgstappen kunnen binnen geweldloze communicatie zijn dat van moeten naar willen gaat. Hier biedt het concept behoeften mogelijk een uitkomst. Achter alles wat je moet, zit een of meerdere behoeftes achter. Ofwel: er zitten dingen achter die je weldegelijk wil. Als je echt geen enkele basisbehoefte achter jouw moet kunt vinden, wellicht wordt het dan tijd om er mee te stoppen of een andere manier vinden om hetgeen gedaan te krijgen.

Bijvoorbeeld (als je kinderen hebt): je moet niet kinderen van je school halen, maar je wil graag bijdragen aan het welzijn en de opvoeding van je kinderen. Bijdragen is hier dus het sleutelwoord. Je wil bijdragen. Kun je eens nadenken over deze behoefte? En, kun je de "schoonheid" van deze behoefte zien? Hoe prachtig, je wil graag bijdragen! Kijk nu nog eens naar het "moeten", is het dan nog steeds hetzelfde?

Voor meer informatie kun je bij ons geweldloze Communicatie trainingen volgen.


 

No votes yet
Print

The Center for Nonviolent Communication
9301 Indian School Rd NE Suite 204
Albuquerque, NM 87112-2861 USA
Tel: +1.505.244.4041 | Fax: +1.505.247.0414 | US Only: 800 255 7696

NEW fundraising opportunity for US residents.